top of page
Trypsyna
Trypsyna

Charakterystyka badania

Trypsyna jest enzymem proteolitycznym wytwarzanym przez część zewnątrzwydzielniczą trzustki w formie proenzymu – trypsynogenu. Trypsynogen w dwunastnicy pod wpływem enzymu – enterokinazy ulega przekształceniu do trypsyny.

 

Trypsyna jest odpowiedzialny za trawienie wiązania peptydowego po C- końcowej stronie aminokwasów argininy i lizyny. Trypsyna wykazuję maksymalna aktywność w pH 7-9, w przypadku gdy pH zostanie obniżone do 4 ulega ona odwracalnej inaktywacji.

 

Oznaczenie poziomu trypsyny może być wykorzystywane do diagnozowania zapalenia trzustki.

Dodaj do koszyka

Zawarte w pakietach

Wczytywanie...

Proszę czekać...

->

Powiązane schorzenia

Wczytywanie...
 

->

Specjaliści

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Add a Title

Start Now

Add a Title

Add a Title

Start Now
->

Często zadawane pytania

Add a Title

Add paragraph text. Click “Edit Text” to update the font, size and more. To change and reuse text themes, go to Site Styles.

bottom of page